SPOLU rodinné pekařství

minipekárna v Zásmukách

Suroviny

Proč probouzím ořechy?!

.
.

Kvasový chléb peču ve více variantách, tou stále nejoblíbenější zůstává chléb s vlašskými ořechy. Stejně, jako u mých ostatních chlebů, ani zde nejsou žádná dochucovadla, stabilizátory ani emulgátory.
Složení je čisté. Mouka, voda, sůl a vlašské ořechy. Probuzené.

Co jsou to probuzené ořechy a proč jim to dělám?

Probuzené ořechy jsou ořechy předem namočené ve vodě.

Konkrétně u vlašských ořechů proces trvá cca 10-12 hodin
(i to je jeden z důvodů, proč si na chleba musíte počkat
a není hned). 

walnuts, nuts, bag

Za tuto dobu se z ořechů odstraní tzv. enzymové inhibitory, díky kterým ořechy neklíčí, dokud nemají k tomu potřebnou vlhkost… současně mají tyto látky tedy na svědomí, že je nám po konzumaci ořechů někdy těžko a že se nám zpomalí trávení. 

Klíčíte někdy? 

Pokud ano, tak víte, že aby se spustil proces klíčení (např. u luštěnin), je třeba nechat klíčenou surovinu nejprve namočenou několik hodin, pak opláchnout a nechat klíčit. Namáčení ořechů je tedy něco jako 1. fáze před klíčením, kdy se vyplaví třísloviny (ořechy pak nejsou hořké) a také kyselina fytová, kterou naše tělo nedokáže zpracovat a ta pak brání našemu organismu i ve vstřebávání minerálů, jako jsou draslík, hořčík nebo vápník. 

Pokud tedy chcete z vlašských ořechů získat veškeré benefity pro své tělo, před konzumací je probuďte! 

Jak na to?

ořechy před probuzením

Namočte vlašské ořechy do teplé vody tak, aby byly celé ponořené. Nechte je takto 10-12 hodin. Potom vodu slijte, ořechy propláchněte a máte je připravené k další úpravě nebo k přímé konzumaci..

ořechy po probuzení

Určitě je ochutnejte! Probuzený ořech je světlý, čistý a šťavnatý. Možná vám připomene dobu, kdy jste na zahradě jedli čerstvé ořechy přímo ze skořápky. Pokud nemáte tolik času, namočte je aspoň na chvíli. I půl hodiny namočení je lepší než nic, nicméně na probuzení potřebují vlašáky o trochu více času.
Ať už si je dáte do kaše, chia pudinku, granoly nebo je budete ujídat „jen tak“. 

Dejte si je. 

Je to bohatý zdroj Omega 3 mastných kyselin, které podporují správnou činnost našeho mozku, ale také antioxidantů, které působní protizánětlivě. I když je tato pochoutka velmi tučná, obsažený tuk je rostlinný, kvalitní – posiluje srdce, snižuje krevní tlak i cholesterol. 

Kromě zdravotních benefitů jsou vlašské ořechy velice chutné. V kvasovém chlebu nechávám větší kousky ořechů tak, abyste si jich všimli a mohli se do nich zakousnout. Díky tomu je cítíte intenzivně. 

Vynikající je takový chléb například jako příloha k tvrdým sýrům, s nimiž se ořechy krásně snoubí.
Dětem pak můžete ořechový chléb dát na sladko. Jak s máslem a medem, tak i s čokoládovou pomazánkou chutná ořechový chléb skvěle. Ale jak řekla jedna naše zákaznice: „Já jsem si na ten chleba dala jen trošku másla! Nehodlám ho ničím jiným kazit!“

Dejte si ho, jak chcete! Každému co jeho jest… dobrou chuť! 

h
h

WRITTEN BY

admin

Mým životem je pečení - cukr, máslo a smetana jsou mé oblíbené ingredience. Jenže, jak bychom vypadali, kdybychom si takové dobroty dopřávali denně? Ráda se s vámi podělím o tu správnou rovnováhu mezi dokonale zdravým a absolutně hříšným.
Kompromisy ve kvalitě surovin u mě však nečekejte!

Cesta k přečtení mého příběhu vede tudy>>